Πετρέλαιο: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί

Πετρέλαιο: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί

53
Πετρέλαιο: Η αβεβαιότητα καλά κρατεί

Αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά πετρελαίου, με τον OPEC να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του, εντός του υπόλοιπου έτους αναμένεται να καταγραφεί πλεόνασμα προσφοράς μαύρου χρυσού. Σύμφωνα με τον OPEC, η εν λόγω εκτίμηση θα αποτελέσει απόρροια της σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, η οποία θα ωθήσει τη ζήτηση σε πτώση.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας πως ο OPEC εξετάζει μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με τον OPEC, επικρατεί σημαντική απόκλιση μεταξύ της φυσικής αγοράς και της αγοράς παραγώγων.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC πρόσφατα αποφάσισε να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το Joint Technical Committee (JTC), που συμβουλεύει τον OPEC+ αναφορικά με τις επικρατούσες τάσεις και τα fundamentals της αγοράς πετρελαίου, η εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 3,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2022 παραμένει αβέβαιη.

Βάσει του JTC, το πλεόνασμα της προσφοράς πετρελαίου αναμένεται να φτάσει τα 900.000 βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.