Νησιά Σολομώντα: Απαγόρευση εισόδου για όλα τα ξένα πολεμικά πλοία

Νησιά Σολομώντα: Απαγόρευση εισόδου για όλα τα ξένα πολεμικά πλοία

100
Νησιά Σολομώντα: Απαγόρευση εισόδου για όλα τα ξένα πολεμικά πλοία

Οι αρχές στα νησιά του Σολομώντα ανέστειλαν την είσοδο στα ύδατά τους των ξένων πολεμικών πλοίων μέχρι να υιοθετηθεί νέα διαδικασία για την έγκριση του ελλιμενισμού τους, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μανασέχ Σογκαβάρε, σε μια προσπάθεια η χώρα να ελέγχει καλύτερα τις αποκλειστικές οικονομικές της ζώνες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές του νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού δεν απάντησαν σε αίτημα πλοίου του αμερικανικού λιμενικού, του Oliver Henry, το οποίο είχε ζητήσει να προσεγγίσει ένα λιμάνι στα νησιά του Σολομώντα για να ανεφοδιαστεί.

«Ζητήσαμε από τους εταίρους μας να μας δώσουν χρόνο να επανεξετάσουμε και να ορίσουμε μια νέα διαδικασία, προτού στείλουν νέα αιτήματα για την είσοδο πολεμικών πλοίων στη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σογκαβάρε.

Σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός εκφώνησε ομιλία για να καλωσορίσει ένα πλοίο-νοσοκομείο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το Mercy, το οποίο έφτασε χθες Δευτέρα στη Χονιάρα για μια αποστολή δύο εβδομάδων.

Στη διάρκεια της ομιλίας αυτής ο Σογκαβάρε εξήγησε ότι η καθυστερημένη απάντηση στο αίτημα του Oliver Henry οφειλόταν στο γεγονός ότι οι πληροφορίες δεν εστάλησαν εγκαίρως στο γραφείο του.

Στην ανακοίνωσή του ο Σογκαβάρε επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στην παροχή έγκρισης αντίστοιχου αιτήματος του πλοίου του βρετανικού πολεμικού ναυτικού Spey, το οποίο επίσης τελικά δεν ελλιμενίστηκε στα νησιά του Σολομώντα.

Μετά τα δύο αυτά περιστατικά η χώρα επανεξετάζει τα διαδικαστικά πρωτόκολλα, κατέληγε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπέρα είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση των νησιών του Σολομώντα ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι επιβάλει μορατόριουμ στις αφίξεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας.

«Στις 29 Αυγούστου οι ΗΠΑ έλαβαν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση των νησιών του Σολομώντα σχετικά με την επιβολή μορατόριουμ σε όλες τις επισκέψεις του Πολεμικού Ναυτικού, εν αναμονή της ανανέωσης των διαδικαστικών πρωτοκόλλων», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία.

Η αμερικανική πρεσβεία διευκρίνισε ότι το Mercy έφτασε στα νησιά του Σολομώντα πριν από την επιβολή του μορατόριουμ.

Τα νησιά του Σολομώντα έχουν μια τεταμένη σχέση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μετά τη σύναψη τον Απρίλιο συμφωνίας ασφαλείας με την Κίνα.

Χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι το Oliver Henry δεν έλαβε άδεια ελλιμενισμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ χάρηκαν που δόθηκε στο Mercy.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Richard Alexander/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.