ΕΛΠΕ: Αυξημένη κερδοφορία και στο στόχαστρο η πράσινη ενέργεια

ΕΛΠΕ: Αυξημένη κερδοφορία και στο στόχαστρο η πράσινη ενέργεια

114
ΕΛΠΕ: Αυξημένη κερδοφορία και στο στόχαστρο η πράσινη ενέργεια

Σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε την Πέμπτη 25 Αυγούστου ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων λόγω υψηλών περιθωρίων διύλισης, αύξησης των εξαγωγών και τουριστικής κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 367 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το εξάμηνο είναι 371 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2021.

Σχολιάζοντας τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για την έγκριση της αλλαγής επωνυμίας του ομίλου που αντιστοιχεί στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή. Ακόμη, τόνισε ότι η αυξημένη κερδοφορία θα αξιοποιηθεί αφενός για επιτάχυνση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια και αφετέρου στους μετόχους με βελτιωμένο μέρισμα.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ΑΠΕ (ισχύς 1 γιγαβάτ το 2025-2026 και 2 γιγαβάτ το 2030, από 340 μεγαβάτ σήμερα) θα επιτευχθούν νωρίτερα με ανάπτυξη νέων μονάδων από τον όμιλο και εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και με επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά.

Στην ανάπτυξη των ΑΠΕ θα διοχετευθούν κατά 50% και τα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής στην ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία όπως είπε ο κ. Σιάμισιης θα κλείσει σε λίγες ημέρες καθώς εκπληρώθηκαν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις (το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί ως έκτακτο μέρισμα).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ανήγγειλε επίσης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για να εγκρίνει την νέα εταιρική ταυτότητα του ομίλου που εντάσσεται στο πλάνο μετασχηματισμού που υλοποιείται με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. «Έχουμε προχωρήσει όλους τους τομείς του μετασχηματισμού και βλέπουμε ήδη οφέλη από τις αλλαγές που αποφασίσαμε να κάνουμε, γεγονός που δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε.

Στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες είπε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο όπου στόχος είναι τους επόμενους μήνες να γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Παρακάτω ακολουθεί ο σχολιασμός των οικονομικών αποτελεσμάτων από τον κ. Σιάμισιη:

«Σαν αποτελέσματα, το β’ τρίμηνο με συγκρίσιμα καθαρά κέρδη €367 εκατ., είναι ιδιαίτερα θετικό με ουσιαστικές βελτιώσεις σε όλες τις δραστηριότητες, κυρίως λόγω των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, της αυξημένης ζήτησης στην Ελλάδα και των συνεχιζόμενων ενεργειών για βελτίωση στη λειτουργία του Ομίλου. Η αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο και η αυξημένη εξωστρέφεια αποδίδουν, καθώς, εκτός από την κερδοφορία που έφεραν οι επενδύσεις, η συνεισφορά από εξαγωγές, θυγατρικές του εξωτερικού και πωλήσεις σε αεροπορία, ξεπέρασαν για πρώτη φορά, κατά πολύ, τη συνεισφορά της εσωτερικής αγοράς.

Μέσα στο τρίμηνο προχωρήσαμε περαιτέρω την υλοποίηση της στρατηγικής μας με νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπου πλέον έχουμε δημιουργήσει έναν καινούριο επιχειρηματικό πυλώνα σαν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην αγορά. Αντίστοιχα, η ανάπτυξη στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό μας προχωρά, με τη συνεργασία με την ExxonMobil στα οικόπεδα της Κρήτης να δίνει νέα προοπτική στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ανάλογα, εκτιμούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με έσοδα άνω των €250 εκατ. που θα κατευθυνθούν προς νέες μορφές ενέργειας και θα επιτρέψουν και μια επιπλέον διανομή στους μετόχους μας.

Τα οφέλη από τη νέα επιχειρηματική στρατηγική, την αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και τη νέα οργανωτική δομή, έχουν καταστεί ορατά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και επιτρέπουν μια πιο δυναμική ανάπτυξη του Ομίλου. Με τη σημερινή απόφαση για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων μας ώστε να εγκριθεί και η ανανέωση της εταιρικής μας ταυτότητας, κλείνουμε τον πρώτο κύκλο δράσεων για τις οποίες δεσμευτήκαμε στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδίου Vision 2025».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.