Οι αξίες δεξαμενόπλοιων σε άνοδο

Οι αξίες δεξαμενόπλοιων σε άνοδο

368
Οι αξίες δεξαμενόπλοιων σε άνοδο

Η πτωτική πορεία που έχει καταγράψει η ναυλαγορά των bulk carriers διαφαίνεται να επιδρά και στις εκτιμήσεις για τις αξίες πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές αναφοράς των bulk carriers κατέγραψαν καθοδική πορεία ανεξαρτήτως ηλικίας και μεγέθους την εβδομάδα με πέρας τις 19 Αυγούστου.

Η κατευθυντήρια τιμή αγοράς Capesize bulk carriers ηλικίας πέντε ετών διαμορφώθηκε στα $51,5 εκατ., χαμηλότερα του μέσου όρου κατευθυντήριας αξίας για τον μήνα Αύγουστο, που ισούται με $51,8 εκατ. Σημειώνεται ότι η μέγιστη τιμή στην οποία έχουν διαμορφωθεί οι κατευθυντήριες αξίες των Capesizes ηλικίας πέντε ετών τα τελευταία πέντε έτη είναι $53,5 εκατ.

Παράλληλα, με τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων να εμφανίζει ανοδικές τάσεις, την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές αναφοράς των tankers. Πιο συγκεκριμένα, την εβδομάδα με πέρας τις 19 Αυγούστου, οι κατευθυντήριες τιμές ανεξαρτήτως της ηλικίας ή του μεγέθους κατέγραψαν άνοδο.

Ενδεικτικά, η τιμή αναφοράς για την αξία ενός VLCC ηλικίας πέντε ετών διαμορφώθηκε στα $84,5 εκατ. Τα εν λόγω επίπεδα είναι αυξημένα σε σύγκριση με έναν μήνα πριν (15 Ιουλίου: $82,5 εκατ.). Επιπλέον, αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα που έχει φτάσει η κατευθυντήρια αξία ενός VLCC ηλικίας πέντε ετών τα τελευταία πέντε έτη.

Ο μέσος όρος της κατευθυντήριας αξίας για ένα VLCC ηλικίας πέντε ετών τον Αύγουστο είναι ίσος με $83,7 εκατ. επί του παρόντος, αυξημένος κατά $12,1 εκατ. σε ετήσια βάση.

Πηγή: [xclusiv] 22nd August 2022 – Allied Shipping Research, Week 32-33

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.