Η αιολική ενέργεια «όπλο» για την απανθρακοποίηση

Η αιολική ενέργεια «όπλο» για την απανθρακοποίηση

106
Η αιολική ενέργεια «όπλο» για την απανθρακοποίηση

H Norsepower Oy Ltd., ο κορυφαίος παγκοσμίως πάροχος συστημάτων βοηθητικής πρόωσης τα οποία αξιοποιούν την αιολική ενέργεια, ανακοίνωσε την υπογραφή μιας σύμβασης με το κινεζικό ναυπηγείο Dalian Shipbuilding Industry Co. Ltd. για την παράδοση δύο Rotor Sails σε δύο νεότευκτα πλοία μεταφοράς CO₂.

Τα καινοτόμα πλοία, τα οποία θα τροφοδοτούνται από καύσιμο LNG, αξιοποιώντας παράλληλα την αιολική ενέργεια για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης, θα επιχειρούν για λογαριασμό της κοινοπραξίας Northern Lights η οποία, στο πλαίσιο του νορβηγικού προγράμματος Longship, προωθεί την απανθρακοποίηση του βιομηχανικού κλάδου. Κάθε πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα Rotor Sail ύψους 28 μ. και διαμέτρου 4 μ., ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Norsepower, η χρήση των περιστρεφόμενων κυλινδρικών ιστίων θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου και τις παραγόμενες εκπομπές CO₂ κάθε πλοίου κατά περίπου 5%.

Η παράδοση των Rotor Sails θα γίνει στις αρχές του 2023, ενώ η ναυπήγηση των χωρητικότητας 7.500 κ.μ. πλοίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Τα πλοία θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά CO₂, το οποίο θα δεσμεύεται από ευρωπαϊκές βιομηχανίες και θα παραδίδεται στον τερματικό σταθμό της Northern Lights στο Øygarden της Νορβηγίας.

Φωτό: norlights.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.