Τα VLCCs στο μικροσκόπιο

Τα VLCCs στο μικροσκόπιο

150
Τα VLCCs στο μικροσκόπιο

Θετικές διαφαίνονται οι εξελίξεις για τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων, με τα κέρδη των VLCCs να διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδά τους για περίπου 20 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, την εβδομάδα με πέρας τις 19 Αυγούστου, τα κέρδη των VLCCs ξεπέρασαν τα $40.000/ημέρα.

Στην εν λόγω εξέλιξη, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει διαδραματίσει η αύξηση του όγκου εμπορευμάτων που μεταφέρονται μέσω VLCCs σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Ιούνιο. Ακόμη, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αυξηθεί τα συμβόλαια ναύλωσης από τον Κόλπο του Μεξικού προς τη Δυτική Αφρική.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί μεταβολές στα routes της αγοράς, με τα VLCCs να αξιοποιούνται σε routes από τη Νότια και Βόρεια Αμερική αλλά και την Αφρική προς την Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, η υψηλότερη εξαγωγική δραστηριότητα οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. βαρέλια/ημέρα την εβδομάδα με πέρας τις 19 Αυγούστου.

Παράλληλα, όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο outlook, παρά τις οποίες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, τα fundamentals της αγοράς προκαλούν αισιοδοξία.

Πηγή: Gibson Shipbrokers – Weekly Market Report (Week 33)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.