Οι διαλύσεις πλοίων σε χαμηλά επίπεδα

Οι διαλύσεις πλοίων σε χαμηλά επίπεδα

111
Οι διαλύσεις πλοίων σε χαμηλά επίπεδα

Περιορισμένη έχει παραμείνει η δραστηριότητα στην αγορά διαλύσεων, απόρροια μεταξύ άλλων της κερδοφορίας που καταγράφεται στις ναυλαγορές και του θετικού outlook για τη ναυτιλία για το υπόλοιπο του έτους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, το α’ εξάμηνο του 2022 πωλήθηκαν προς διάλυση 205 πλοία, αθροιστικής χωρητικότητας 4,9 εκατ. GT.

Ειδικότερα, τις εντυπώσεις κλέβουν τα containerships βάσει της έκθεσης της Clarksons, καθώς κανένα containership δεν έχει πωληθεί προς διάλυση από τις αρχές του έτους. Εικόνα περιορισμένης δραστηριότητας επικρατεί και στα bulk carriers, με τα επίπεδα διαλύσεων του α΄ εξάμηνο του 2022 να αποτελούν τα χαμηλότερα επίπεδα διαλύσεων εξαμήνου από το 2008.

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι οι διαλύσεις δεξαμενόπλοιων κατέλαβαν ποσοστό 53% επί των συνολικών διαλύσεων σε όρους χωρητικότητας το α’ εξάμηνο του έτους, τα επίπεδά τους είναι κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας του 2010.

Όσον αφορά το outlook της αγοράς διαλύσεων, η δραστηριότητα για το υπόλοιπο του έτους αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Clarksons, οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και η σημαντική αύξηση της προσφοράς στην αγορά των containerships από το επόμενο έτους δύναται να καταστήσουν τα διαλυτήρια θελκτικότερο προορισμό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.