Ευλογιά των πιθήκων: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές πλοίων

Ευλογιά των πιθήκων: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές πλοίων

298
Ευλογιά των πιθήκων: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές πλοίων

Τον περασμένο Ιούλιο, ο ΠΟΥ κήρυξε την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για το ανώτατο επίπεδο προειδοποίησης που μπορεί να εκδώσει ο ΠΟΥ και αντανακλά τις ανησυχίες του Οργανισμού για την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας. Με αφορμή την ανησυχητική αυτή εξέλιξη, οι αλληλασφαλιστικοί οργανισμοί ενημερώνουν τα μέλη τους για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου στα πλοία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Gard P&I Club σημειώνει ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει επηρεάσει τα μέλη του, ωστόσο η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Το Gard καλεί τα μέλη του-διαχειριστές πλοίων να παρακολουθούν στενά και εγκαίρως τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι τα μέλη του πληρώματος οφείλουν να ενημερώνονται για τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και να εφαρμόζουν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Συμπτώματα: Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, εξάντληση και εξανθήματα που μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες.

Μετάδοση: Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται με πολλούς τρόπους. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω:

– Άμεσης επαφής με μολυσματικό εξάνθημα ή σωματικά υγρά.

– Εκκρίσεων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής ή κατά τη διάρκεια στενής σωματικής επαφής.

– Επαφής με αντικείμενα (πετσέτες, ρούχα, κ.λπ.) τα οποία είχαν αγγίξει πριν άτομα που είχαν μολυνθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.