Παναγία η Θαλασσινή: Η Μητέρα όλων των ναυτικών

Παναγία η Θαλασσινή: Η Μητέρα όλων των ναυτικών

844
Παναγία η Θαλασσινή: Η Μητέρα όλων των ναυτικών

Δεκαπενταύγουστος. Οι ανέμελες διακοπές ή και το «σεργιάνι» στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς και το προσκύνημα παραμένουν διαχρονικά. Προστάτιδα, μητέρα όλων, η Παναγία δίνει ελπίδα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Ας κάνουμε μια εικονική περιήγηση σε μερικούς μεγαλόπρεπους αλλά και γραφικούς ναούς των αιγαιοπελαγίτικων νησιών, αφιερωμένους στη χάρη Της. Εκτός από θρησκευτικό, παρουσιάζουν και αξιόλογο ιστορικό, αρχαιολογικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Η Παναγιά της Τήνου γεμίζει από πιστούς που επιθυμούν να της αφιερώσουν το πιο πολύτιμο απόκτημά τους ή απλώς να ασπαστούν το εικόνισμά της. Το επιβλητικό οικοδόμημα από λευκό μάρμαρο είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1880. Το σημείο επιλέχθηκε καθώς εκεί ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές του 1823 εικόνα της Παναγίας, ένας καλός οιωνός σύμφωνα με την παράδοση για την έκβαση της ελληνικής επανάστασης.

Η Παναγιά της Τήνου
Η Παναγιά της Τήνου

Η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, με τη μεγαλοπρέπειά της συγκεντρώνει επισκέπτες που οδηγούνται εκεί, εκτός από θρησκευτικό αίσθημα και από αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η Παναγιά Τουρλιανή στην Άνω Μερά της Μυκόνου συνδυάζει την φλωρεντινή αισθητική του 18ου αιώνα με την παράδοση του νησιού και τη βυζαντινή αγιογραφία, εξαίσιο δείγμα συνάντησης Ανατολής – Δύσης.

Ξακουστός και ο ναός της Παναγιάς της Πορταΐτισσας στην κατάλευκη Αστυπάλαια, με τέμπλο του 18ου αιώνα και σπάνιας αξίας εικόνες.

Στην Χρυσοπηγή της Σίφνου χτίστηκε μια εκκλησιά πάνω από το κύμα για να τιμηθεί η Παναγία που σύμφωνα με την παράδοση, έσωσε μια μοναχή από τους κουρσάρους του Αιγαίου.

Η Χρυσοπηγή της Σίφνου
Η Χρυσοπηγή της Σίφνου

Η Παναγία η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό είναι στην κυριολεξία σκαρφαλωμένη στο βράχο ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους θησαυρούς της από τους φιλόξενους μοναχούς.

Μία ακόμη θαυματουργή εικόνα βρίσκεται στην Αγιάσο της Μυτιλήνης. Πρόκειται για την Παναγία τη Βρεφοκρατούσα, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Από τον 11ο αιώνα χρονολογείται η εκκλησία της Παναγιάς της Επισκοπής στην Σαντορίνη, χτισμένη από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

Η Μονή της Παναγίας Σικελιάς δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου στη Χίο. Η προέλευση της προσωνυμίας της μονής, «Σικελιά» παραμένει άγνωστη.

76887
Η Μονή της Παναγίας Σικελιάς

Εντυπωσιακή επίσης και η εικόνα της Παναγιάς της Θεοσκέπαστης στην Άνδρο, η οποία ξεβράστηκε σε μια σπηλιά του νησιού από το πέλαγος και στο σημείο αυτό χτίστηκε ο ναός.

Για τον χαρακτηριστικό κόκκινο τρούλο της ξεχωρίζει η Κυρά-Παναγιά της Καρπάθου, με φόντο τα καταγάλανα νερά της ομώνυμης παραλίας.

Η Κυρά-Παναγιά της Καρπάθου
Η Κυρά-Παναγιά της Καρπάθου

Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα. Καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας, με δύναμη και μια ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.