Γιάννης Κ. Φραγκούλης: το «ύστατο χαίρε» σε έναν ευγενή Ναυτέλληνα

    1441
    Γιάννης Κ. Φραγκούλης: το «ύστατο χαίρε» σε έναν ευγενή Ναυτέλληνα

    Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα απώλεσε πριν λίγες ώρες ένα επίλεκτο μέλος της. Ο Γιάννης Κ. Φραγκούλης, ένας εκ των πιο στενών και αγαπητών συνεργατών του Σταύρου Νιάρχου, έφυγε από τη ζωή στις 11 Αυγούστου 2022.

    Ήταν απόφοιτος της σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το 1952 ξεκίνησε μία καινούργια σταδιοδρομία στο Εμπορικό Ναυτικό, σε δεξαμενόπλοια του Ομίλου Νιάρχου. Το 1955 ανέλαβε πλοίαρχος στην θρυλική θαλαμηγό του Σταύρου Νιάρχου «Κρεολή», θέση από την οποία μετατάχθηκε το 1960 στα γραφεία του Ομίλου στην Ελλάδα,  ξεκινώντας μια μακρόχρονη και πολύ επιτυχημένη σταδιοδρομία.

    Ανέλαβε σημαντικές διευθυντικές θέσεις στον Όμιλο, ξεκινώντας από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την Venus Shipping Co. στο Μόντε Κάρλο, την Niarchos (London) Ltd., ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν η διεύθυνση του στόλου μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στην Αθήνα.

    Το 1996, ένα μήνα μετά το θάνατο του Σταύρου Νιάρχου, αποχώρησε από τον Όμιλο, έχοντας συμπληρώσει το 70στό έτος της ηλικίας του και 45 χρόνια υπηρεσίας στις εταιρείες του  Ομίλου, με τα τελευταία 20 ως Διευθύνων Σύμβουλος της International Operations S.A. και Προέδρος της International Maritime Agencies S.A.

    O Γιάννης Φραγκούλης ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του War Risk Association, της Eνώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Imperium Shipmanagement S.A και της Franman S.A.

    Ο  Πατριάρχης Αλεξανδρείας τον τίμησε με τον «Σταυρό του Αγίου Μάρκου» ενώ η ανδρεία του επαινέθηκε με τα Μετάλλια «Πολέμου Μέσης Ανατολής» και «Πολεμικών Επιχειρήσεων».

    Αφήνει ως παρακαταθήκη τις αρχές και αξίες του, τις οποίες δίδαξε στα παιδιά του Κωστή και Λίζα και στα 4 εγγόνια του, Γιώργο, Έλλη, Πόλυ και Αθηνά.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.