Οι ΗΠΑ προς ρεκόρ παραγωγής φυσικού αερίου

Οι ΗΠΑ προς ρεκόρ παραγωγής φυσικού αερίου

37
Οι ΗΠΑ προς ρεκόρ παραγωγής φυσικού αερίου

H παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τους προσεχείς μήνες, ξεπερνώντας τα 100 δισ. κυβικά πόδια/ημέρα και βοηθώντας την παγκόσμια οικονομία να αντεπεξέλθει στις ελλείψεις ενέργειας που αντιμετωπίζει.

Ανάλυση της Rystad δείχνει ότι η εν λόγω ανάπτυξη από τις λεκάνες παραγωγής αερίου των ΗΠΑ Haynesville και Appalachia, όπως επίσης και από τη λεκάνη Permian, θα εδραιώσει τη θέση της χώρας ως μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου έχει πυροδοτήσει επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες ανακάλυψης και παραγωγής ενέργειας, οι οποίες επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά breakeven κόστη.

Ιδιαίτερα οι τιμές αερίου στην Ευρώπη καταγράφουν ράλι, καθώς η Γηραιά Ήπειρος επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Η Rystad σημειώνει ότι η διαφορά μεταξύ των τιμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι τόσο μεγάλη, που είναι οικονομικά επωφελές για την Ευρώπη να εισάγει LNG από τις ΗΠΑ μέσω του Ατλαντικού. Οι τιμές φυσικού αερίου μετριούνται διαφορετικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ωστόσο η μετατροπή των ευρωπαϊκών τιμών σε αμερικανικά δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) επιτρέπει κάποιου είδους σύγκριση. Το spread της τιμής αερίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης έχει αυξηθεί σταδιακά από το καλοκαίρι του 2020, όταν ασυνήθιστες συνθήκες στην αγορά έφεραν κοντά τις τιμές Henry Hub (τιμές αναφοράς ΗΠΑ) και Dutch TTF (τιμές αναφοράς Ευρώπη).

Πλέον, η διαφορά είναι χαρακτηριστική: Henry Hub στα $7/MMBtu και TTF στα $47/MMBtu. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στην παραγωγική δυναμικότητα LNG θα περιορίσουν την ποσότητα αερίου που θα εξάγουν οι ΗΠΑ διεθνώς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.