Η DSME σε νέους μπελάδες

Η DSME σε νέους μπελάδες

163
Η DSME σε νέους μπελάδες

H Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα διαιτησίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) σχετικά με αξίωση αποζημίωσης από την Inpex, τη μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιαπωνίας.

Η Inpex ζητά αποζημίωση $970 εκατ. από το νοτιοκορεατικό ναυπηγείο αναφορικά με την κατασκευή και την εγκατάσταση ενός FPSO στα ύδατα της Αυστραλίας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ΜΜΕ της Νότιας Κορέας. Αφορμή για την αποζημίωση που απαιτεί ο ιαπωνικός κολοσσός είναι η καθυστέρηση της παραγωγής από την εν λόγω μονάδα λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την εγκατάσταση.

DSME και Inpex υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του FPSO τον Μάρτιο του 2012. Τον Ιούλιο του 2017, το νοτιοκορεατικό ναυπηγείο, έχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή, απέστειλε την πλωτή μονάδα και τον Ιούνιο του 2019 παραδόθηκε στην Inpex μετά τις προετοιμασίες για την έναρξη της παραγωγής. Η DSME υποστηρίζει ότι η ιαπωνική εταιρεία είχε συμφωνήσει σε αλλαγές στο συμβόλαιο που υπεγράφη το 2012. «Οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς της Inpex είναι αβάσιμοι. Αυτή τη στιγμή, (το FPSO) παράγει σταθερά υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), υγροποιημένο αέριο πετρελαίου και συμπύκνωμα για εξαγωγές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DSME, μετά την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων της, εμφάνισε οικονομικές απώλειες ύψους $614 εκατ. Συνεπώς, οι απαιτήσεις της Inpex έρχονται να πλήξουν ακόμα περισσότερο το νοτιοκορεατικό ναυπηγείο, που βλέπει το μέλλον του να προσκρούει σε σκοπέλους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.