Καινοτόμοι σχεδιασμοί πλοίων με τη χρήση της αεροδιαστημικής μηχανικής

Καινοτόμοι σχεδιασμοί πλοίων με τη χρήση της αεροδιαστημικής μηχανικής

165
Καινοτόμοι σχεδιασμοί πλοίων με τη χρήση της αεροδιαστημικής μηχανικής
Φωτό αρχείου

O ιαπωνικός ναυτιλιακός κολοσσός Mitsui O.S.K. Lines (MOL) πρόκειται να συνεργαστεί με την MOL Tech-Trade (MOLTT), το Πανεπιστήμιο Tokai και την Akishima Laboratories προκειμένου να διερευνήσουν τη χρήση τεχνολογιών αεροδιαστημικής μηχανικής στο σχεδιασμό καινοτόμων πλοίων που χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια για την πρόωσή τους.

Οι εταιρείες MOL, MOLTT και Akishima Laboratories έχουν ήδη αναπτύξει τον καινοτόμο σχεδιασμό “ISHIN” ο οποίος προσφέρει μείωση των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αξιοποιώντας την δύναμη του ανέμου, και μέσω της νέας συνεργασίας με το τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Πανεπιστημίου Tokai, αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω το σχεδιασμό της γάστρας των εν λόγω πλοίων εφαρμόζοντας τεχνολογίες αεροδιαστημικής μηχανικής. Η υιοθέτηση του σχεδιασμού “ISHIN” υπολογίζεται ότι μπορεί να προσφέρει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% σε ένα δρομολόγιο Ασίας-Βόρειας Αμερικής, ενώ η υιοθέτηση αεροδυναμικών τεχνολογιών στον εν λόγω σχεδιασμό στοχεύει στην επίτευξη μείωσης των αντίστοιχων εκπομπών κατά τουλάχιστον 12%.

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού της οράματος, η MOL συνεχίζει να επενδύει σε τεχνολογίες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας με στόχο την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου. Πρόσφατα η εταιρεία εγκατέστησε ένα σύστημα ιστίων σε ένα φορτηγό πλοίο το οποίο ανέπτυξε στο πλαίσιο του προγράμματος Wind Challenger.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.