Η κλιματική αλλαγή «γονατίζει» το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κλιματική αλλαγή «γονατίζει» το Ηνωμένο Βασίλειο

58
Η κλιματική αλλαγή «γονατίζει» το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πληθώρα επιπτώσεων στο περιβάλλον, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πλέον να κάνουν λόγο για κλιματική κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η στάθμη θαλάσσης στη χώρα αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον του περασμένου αιώνα, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, η στάθμη της θάλασσας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί κατά 16,5 εκ. από το 1990, ενώ, σύμφωνα με τη Svetlana Jevrejeva, μέλος του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η συγκεκριμένη αύξηση σημειώθηκε, βάσει στοιχείων, από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική. Επιπρόσθετα, επισήμανε πως, εφόσον η στάθμη θαλάσσης ανεβαίνει, αυξάνονται και οι συνέπειες από τα κύματα καταιγίδων.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα πενήντα έτη αναμένεται να ανέλθει σε $178 τρισ., ωστόσο εάν υπάρξει συνεργασία των κρατών για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων έως το 2050, θα υφίσταται οικονομικό όφελος ύψους $43 τρισ. το 2070.

Φωτό: Pws011954/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.