Τα βιοκαύσιμα και ο ρόλος τους στην κρουαζιέρα

Τα βιοκαύσιμα και ο ρόλος τους στην κρουαζιέρα

69
Τα βιοκαύσιμα και ο ρόλος τους στην κρουαζιέρα

Η γερμανική εταιρεία κρουαζιέρας AIDA Cruises, θυγατρική του ομίλου Carnival, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί στα πλοία της βιοκαύσιμα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής Green Cruising της εταιρείας για τη μείωση των εκπομπών CO₂ των πλοίων της.

Το «AIDAprima» αποτελεί το πρώτο πλοίο του στόλου της εταιρείας το οποίο εφοδιάστηκε με ένα μείγμα βιοκαυσίμων που παράγεται από 100% βιώσιμες πρώτες ύλες, όπως απόβλητα μαγειρικά έλαια, και ντίζελ πλοίων (MGO). Ο ανεφοδιασμός του πλοίου πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Ρότερνταμ, ενώ την παροχή του βιοκαυσίμου ανέλαβε η ολλανδική εταιρεία Goodfuels.

Εκτός από τη χρήση βιοκαυσίμων, η AIDA Cruises σκοπεύει να εγκαταστήσει στο «AIDAprima» και ένα σύστημα μπαταριών, χωρητικότητας 10 MWh, για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ένα σύστημα κυψελών καυσίμου. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει στο μέλλον τη χρήση του ηλεκτρικού δικτύου της στεριάς για την τροφοδοσία του «AIDAprima» με ηλεκτρική ενέργεια, στοχεύοντας σε περαιτέρω μείωση των παραγόμενων εκπομπών του πλοίου.

Η AIDA Cruises έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές βιώσιμων βιοκαυσίμων σε κινητήρες πλοίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με επιστημονικούς και βιομηχανικούς εταίρους για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών, στοχεύοντας στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου.

Φωτό: aida.de

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.