Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

161
Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράσης, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Παράλληλα, στη σκιά των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετώπισε σε γενικό πλαίσιο η ναυτιλία και δη οι ναυτικοί λόγω της πανδημίας Covid-19, πρόσφατα το International Chamber of Shipping προειδοποίησε περί των επιπτώσεων της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, προτρέποντας τη ναυτιλιακή κοινότητα να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαΐου, το Μπαγκλαντές έγινε η πρώτη χώρα που έθεσε περιορισμούς σχετικά με τη ναυτική κίνηση λόγω της ευλογιάς των πιθηκών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.