Η ομορφιά του αγνώστου και το φιλόδοξο «όπλο» James Webb

Η ομορφιά του αγνώστου και το φιλόδοξο «όπλο» James Webb

115
Η ομορφιά του αγνώστου και το φιλόδοξο «όπλο» James Webb

Νέο κεφάλαιο στη διαστημική εξερεύνηση φέρνει το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο James Webb, όπως καταδεικνύουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.

Το James Webb έχει εκτοξευτεί από τα τέλη του προηγούμενου έτους και είναι 100 φορές πιο ευαίσθητο σε σύγκριση με τον 30 ετών προκάτοχό του, το Hubble Space Telescope.

Μακρινοί γαλαξίες σε σύγκρουση, αέριοι γίγαντες και συστήματα αστέρων που πλησιάζουν στο πέρας της ζωής τους ήταν μόνο μερικές από τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο.

Αστρονόμοι αναφέρουν ότι το τηλεσκόπιο ενδέχεται να έχει ήδη ανακαλύψει τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει παρατηρηθεί στα χρονικά, ο οποίος υπήρχε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Με την ονομασία GLASS-z13, ο συγκεκριμένος γαλαξίας εκτιμάται ότι υπήρχε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) ‒ το κοσμικό φαινόμενο που αποτέλεσε την «αφετηρία» του σύμπαντος.

Την ίδια ώρα, οι αστρονόμοι σημειώνουν ότι τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που θα προσφέρει το James Webb μπορεί να είναι εκείνα που ακόμη δεν έχουμε καν φανταστεί, τυχαίες ανακαλύψεις ή απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί.

Επιστήμονες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο James Webb ώστε να προσφέρει περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με το αίνιγμα της σκοτεινής ύλης, ενός αόρατου δομικού στοιχείου που θεωρητικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σύμπαν και για το οποίο κατανοούμε ελάχιστα πράγματα.

Ένα ακόμη μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο, η σκοτεινή ενέργεια, ήρθε στο προσκήνιο χάρη στο τηλεσκόπιο Hubble. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια αθροιστικά καταλαμβάνουν το 95% του γνωστού διαστήματος. Γαλαξίες, πλανήτες, αστρική σκόνη, αέριο και οτιδήποτε ακόμη είναι ορατό αποτελεί μόλις το 5% του σύμπαντος.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.