Διάσωση της Αρκτικής: Ένα εγχείρημα ορίζοντα έξι ετών

Διάσωση της Αρκτικής: Ένα εγχείρημα ορίζοντα έξι ετών

55
Διάσωση της Αρκτικής: Ένα εγχείρημα ορίζοντα έξι ετών

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ονόματι Clean Arctic προσβλέπει στο να απομακρύνει απορρίμματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί στην Αρκτική εδώ και δεκαετίες, όπως μέταλλα, βαρέλια, ακόμα και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Προκειμένου το φιλόδοξο σχέδιο να ολοκληρωθεί, απαιτούνται περίπου πέντε έως έξι χρόνια.

«Όταν πήραμε την απόφαση να καθαρίσουμε τις περιοχές, εκεί όπου ζουν πολικές αρκούδες και άλλα είδη του Red Data Book, προκειμένου να φέρουμε τάξη στην εύθραυστη Αρκτική, συνειδητοποιήσαμε ότι το εγχείρημα θα διαρκούσε πάνω από έναν χρόνο», ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η επικεφαλής της ρωσικής Rosprirodnadzor, Svetlana Radionova.

Τη φετινή θερινή περίοδο έχουν διοργανωθεί πληθώρα αποστολών απομάκρυνσης απορριμμάτων στην Αρκτική, στο πλαίσιο του Clean Arctic, σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Εντός του έτους, το σύνολο των αποστολών αναμένεται να ξεπεράσει τις τριάντα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, έως και 40% των πλαστικών απορριμμάτων που θα απομακρυνθούν από την Αρκτική μέσω της πρωτοβουλίας δύνανται να τεθούν υπό επεξεργασία και να αξιοποιηθούν ως ανακυκλώσιμα υλικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.