Ο επικεφαλής της CMA CGM απέναντι στα βέλη της γαλλικής Γερουσίας

Ο επικεφαλής της CMA CGM απέναντι στα βέλη της γαλλικής Γερουσίας

116
Ο επικεφαλής της CMA CGM απέναντι στα βέλη της γαλλικής Γερουσίας

Στο στόχαστρο της γαλλικής Γερουσίας βρέθηκε ο επικεφαλής της CMA CGM Rodolphe Saadé, με αφορμή τους φόρους που κατέβαλε η εταιρεία του για το 2021 και ενώ η κερδοφορία του γαλλικού κολοσσού των logistics πέρυσι εκτινάχθηκε.

Κατά τη διάρκεια δίωρης ακρόασης, την Τετάρτη 20 Ιουλίου, ο κ. Saadé κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των επιτροπών Οικονομικών και Περιφερειακής Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό tonnage tax που είναι σε ισχύ από το 2003 και έχει εφαρμοστεί προκειμένου να αντικρούσουν τον ανταγωνισμό από την Ασία», ανέφερε ο Γάλλος πλοιοκτήτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία του επανεπένδυσε το 90% των κερδών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα bonus που κατέβαλε η CMA CGM στους εργαζομένους της.

Πολλοί Γάλλοι βουλευτές προτείνουν έναν φόρο 25% σε ορισμένες εταιρείες μεταφορών και ενέργειας, μεταξύ των οποίων η CMA CGM και η TotalEnergies. Ο Saadé, κατά τη δίωρη ακρόαση, επισήμανε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2021 η εταιρεία του ήταν η πρώτη που «πάγωσε» τις αυξήσεις στους ναύλους, ενώ από τον Αύγουστο θα εφαρμόσει έκπτωση 500 ευρώ ανά container. «Εάν πρέπει να κάνουμε περισσότερα, η πολιτεία μπορεί να μας το πει. […] Μεταξύ των ανταγωνιστών μου, είμαι ο μόνος που έχω κάνει τέτοιες κινήσεις», υπογράμμισε.

Τα καθαρά κέρδη της CMA CGM ανήλθαν πέρυσι σε 17 δισ. ευρώ, με το Forbes να κατατάσσει τον Saadé στην 31η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη, με συνολική περιουσία που ξεπερνά τα $41 δισ.

Φωτό: Etienne Laurent/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.