Νέος κινεζικός γίγαντας στην αγορά iron ore

Νέος κινεζικός γίγαντας στην αγορά iron ore

81
Νέος κινεζικός γίγαντας στην αγορά iron ore

Το Πεκίνο προχωρά με τη σύσταση μιας νέας κρατικής εταιρείας, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των εξορυκτικών επενδύσεων στο εξωτερικό και τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από ξένους προμηθευτές.

Η Κίνα επιταχύνει τις προσπάθειές της για τον έλεγχο των προμηθειών iron ore, καθώς αξιωματούχοι του Πεκίνου κάνουν λόγο για υπερβολικά υψηλές τιμές εισαγωγών από προμηθευτές όπως η BHP, η Rio Tinto κ.ά. Το 2021, η Κίνα δαπάνησε $180 δισ. για εισαγωγές iron ore.

H νέα κρατική εταιρεία θα είναι επίσης υπεύθυνη για projects του εξωτερικού, όπως του Simandou στη Γουινέα, στο οποίο το Πεκίνο έχει επενδύσει σημαντικά προκειμένου να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της έναντι της Αυστραλίας.

Η κίνηση της Κίνας δεν προκάλεσε έκπληξη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης μιας νέας κεντρικής πλατφόρμας για τις αγορές iron ore από το εξωτερικό, ενώ νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο η Wall Street Journal σημείωνε ότι στα άμεσα πλάνα της Κίνας είναι η ίδρυση μιας νέας εταιρείας για τον έλεγχο των εισαγωγών και των επενδύσεων στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.