Φιλοδοξίες για πλήρη κρατικοποίηση της γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF

Φιλοδοξίες για πλήρη κρατικοποίηση της γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF

41
Φιλοδοξίες για πλήρη κρατικοποίηση της γαλλικής εταιρείας ενέργειας EDF

Καθώς η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη συνεχίζει να εντείνεται, η Γαλλία εξετάζει την πλήρη κρατικοποίηση της Électricité de France S.A. (EDF), προκειμένου να ενδυναμώσει το ενεργειακό «οπλοστάσιό» της. Η EDF συνιστά εταιρεία παραγωγής ενέργειας, εδρεύει στο Παρίσι και διαθέτει το εκτενέστερο χαρτοφυλάκιο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει 9,7 δισ. ευρώ για να λάβει τον πλήρη έλεγχο της EDF. Η Γαλλία ήδη κατέχει το 86% των μετοχών της εταιρείας και φιλοδοξεί να αυξήσει το μετοχικό της μερίδιο στο 100%, προσφέροντας στους υπόλοιπους μετόχους της EDF €12/μετοχή.

Η εν λόγω πρόθεση της Γαλλίας κατέστη γνωστή εντός μιας περιόδου που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η χώρα θα εξήγε ηλεκτρική ενέργεια. Αντιθέτως, η Γαλλία αναγκάζεται να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Σύμφωνα με τον Ingo Speich, επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης στην Deka Investment, η οποία διατηρεί μειοψηφικό μερίδιο στην EDF, η κρατικοποίηση είναι ο ιδανικός τρόπος για τη διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς το χρέος της EDF εκτιμάται πως θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ εντός του έτους, επενδυτές σχολιάζουν ότι η κίνηση του Παρισιού είναι θετικό σημάδι. Σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστά παρά μόνο ένα πρωταρχικό βήμα προς την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.