Γιατί ο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ασίας επενδύει στο λιμάνι της...

Γιατί ο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ασίας επενδύει στο λιμάνι της Χάιφα

319
Γιατί ο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ασίας επενδύει στο λιμάνι της Χάιφα

Σε ινδικά χέρια περνά ένα από τα σημαντικότερα hub της Μεσογείου, το λιμάνι της Χάιφα.

Συγκεκριμένα, το λιμάνι της Χάιφα κατέληξε σε μια κοινοπραξία του ινδικού κολοσσού διαχείρισης λιμένων Adani Ports και της Gadot, εταιρείας χημικών και logistics του Ισραήλ, έναντι $1,18 δισ. Με την εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία, που διήρκεσε δύο χρόνια, και την παραχώρηση του λιμανιού, το Ισραήλ αναμένει ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εγχώριων λιμένων και θα μειωθεί το κόστος εισαγωγής εμπορευμάτων.

«Ικανοποιημένοι που κερδίσαμε τον διαγωνισμό… Ιστορικής και στρατηγικής σημασίας συμφωνία για τα δύο κράτη» έγραψε στο Twitter ο Gautam Adani, πρόεδρος του ομίλου Adani. O Gautam Adani, στενός φίλος του Ινδού πρωθυπουργού Modi και ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ασίας, επιχειρεί να μετατρέψει τον όμιλό του στον κορυφαίο όμιλο logistics του κόσμου. Μάλιστα, η προσφορά του ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Χάιφα ήταν υψηλότερη κατά 55% συγκριτικά με τη δεύτερη υψηλότερη πρόταση και αρκετά υψηλότερη από αυτήν που ανέμενε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Το Ισραήλ αναμένει ότι η επένδυση της Adani θα οδηγήσει σε περαιτέρω ινδικές επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φωτό: Divyakant Solanki/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.