Maersk: «Το κόστος του ETS θα είναι σημαντικό»

Maersk: «Το κόστος του ETS θα είναι σημαντικό»

164
Maersk: «Το κόστος του ETS θα είναι σημαντικό»

Με νέα του ανάλυση, ο κολοσσός τακτικών γραμμών Maersk υπολογίζει την αύξηση του κόστους θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανά FFE (Forty-foot Equivalent Unit) για συγκεκριμένες γραμμές από το α’ τρίμηνο του 2023 λόγω της εφαρμογής του ETS.

«Το κόστος συμμόρφωσης με το ETS είναι πιθανό να είναι σημαντικό και να επηρεάσει το κόστος θαλάσσιας μεταφοράς. Αναμένεται ότι η μεταβλητότητα του European Union Allowance (EUA), που θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ETS, θα αυξηθεί καθώς θα εφαρμοστεί η αναθεωρημένη νομοθεσία», τονίζεται στην ανάλυση.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις για την αύξηση του κόστους ανά FFE για συγκεκριμένα trades:

Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις για την πρόταση του ETS και ως εκ τούτου η νομοθετική διαδικασία μπορεί να εισέλθει στην επόμενη φάση. «Αναμένουμε ότι θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία προς τα τέλη του 2022», καταλήγει η Maersk.

Φωτό: Pankaj Mishra/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.