Οι ΗΠΑ, σημείο αναφοράς για τα MR2 tankers

Οι ΗΠΑ, σημείο αναφοράς για τα MR2 tankers

130
Οι ΗΠΑ, σημείο αναφοράς για τα MR2 tankers

Έντονη διαφαίνεται η παρουσία των MR2 tankers στις ΗΠΑ, από όπου εκκινούν πληθώρα σημαντικών routes της αγοράς με προορισμό τη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της VesselsValue, τον Ιούνιο του 2022, οι ΗΠΑ διεκδίκησαν τις πρώτες τρεις θέσεις της κατάταξης των δέκα κορυφαίων routes για την αγορά σε όρους dwt ναυτικών μιλίων, ενώ συνολικά κατέλαβαν τέσσερις θέσεις.

Συνολικά τον Ιούνιο του 2022 μεταφέρθηκαν 13,1 εκατ. dwt φορτίων μέσω MR2 tankers στα δέκα κορυφαία routes της αγοράς, με το 66% αυτών να έχουν ως σημείο αναχώρησης τερματικούς των ΗΠΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όρους dwt ναυτικών μιλίων είναι 56% (16,8 δισ. dwt nm έναντι συνολικά 29,9 δισ. dwt nm), αντανακλώντας το γεγονός ότι οι προορισμοί των φορτίων που μεταφέρονται μέσω MR2 tankers από τις ΗΠΑ καλύπτουν μικρότερη απόσταση από ό,τι σε άλλα routes.

Γράφημα 1: Τα δέκα κορυφαία routes των MR2 tankers για τον Ιούνιο του 2022. Πηγή δεδομένων: VesselsValue

Τα κυριότερα routes για τα MR2 tankers τον Ιούνιο ήταν μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, των ΗΠΑ και της Χιλής και των ΗΠΑ και της Βραζιλίας. Συνεπώς, παρατηρείται πως τα MR2 tankers δραστηριοποιούνται σε σημαντικό βαθμό σε routes μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Παράλληλα, σημαντικός είναι και ο ρόλος της Ευρώπης, και δη της Ολλανδίας, η οποία συμμετέχει σε δύο εκ των δέκα κορυφαίων routes για τα MR2 ‒ συγκεκριμένα, με προορισμό το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.