Υδρογόνο, το νέο στοίχημα των ευρωπαϊκών λιμανιών

Υδρογόνο, το νέο στοίχημα των ευρωπαϊκών λιμανιών

204
Υδρογόνο, το νέο στοίχημα των ευρωπαϊκών λιμανιών

Mια νέα μονάδα παραγωγής υδρογόνου διαθέτει πλέον ο λιμένας της Βαλένθια μετά την τοποθέτηση της δεξαμενής και του συμπιεστή της γεννήτριας υδρογόνου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη παροχή καυσίμου υδρογόνου στα μηχανήματα που πρόκειται να εγκατασταθούν στο λιμάνι στο πλαίσιο του προγράμματος H2Ports.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και μια κινητή μονάδα στοίβαξης container κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου, η παράδοση της οποίας θα καταστήσει το λιμάνι της Βαλένθια το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία.

Ο πρόεδρος της λιμενικής αρχής της Βαλένθια, Aurelio Martinez, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση αυτού του project αντανακλά τη στρατηγική του λιμένα για βιωσιμότητα, οικονομική ανάπτυξη και μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030.

Ένας ακόμα λιμένας που ακολουθεί τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αυτός της Αμβέρσας. Ο βελγικός λιμένας αποτελεί πλέον μέρος του γερμανικού H2Global Foundation, του οποίου στόχος είναι να καταστήσει την πράσινη ενέργεια ως εναλλακτική στις ευρωπαϊκές αγορές, έναντι του ρωσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Οικονομίας, Καινοτομίας και Γεωργίας της φλαμανδικής κυβέρνησης του Βελγίου, Jo Brouns, το υδρογόνο αποτελεί κλειδί για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας και των μεταφορικών υπηρεσιών. Ωστόσο, εφόσον το Βέλγιο αδυνατεί να παραγάγει όλη την απαιτούμενη ποσότητα υδρογόνου για να τροφοδοτηθεί, οι εισαγωγές αποτελούν μονόδρομο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο λιμένας της Αμβέρσας είναι πλέον μέρος του H2Global Foundation.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της λιμενικής αρχής της Αμβέρσας, Jacques Vandermeiren, επισήμανε πως η ουκρανική κρίση αναδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης στρατηγικών για χρήση πράσινων μορφών ενέργειας και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι με την εισαγωγή υδρογόνου από χώρες που χρησιμοποιούν επαρκώς την ηλιακή ενέργεια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.