Αθέμιτοι «εισβολείς» και ο ρόλος των containers

    283
    Αθέμιτοι «εισβολείς» και ο ρόλος των containers

    Η πρωτοφανής κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωπες οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις σε λιμένες και κατ’ επέκταση σε ανάγκη αύξησης του στόλου containers. Σύμφωνα με την Drewry, επί του παρόντος υπάρχει πλεόνασμα containers ύψους 6 εκατ., με φόντο τις σημαντικές επενδύσεις εντός των πανδημικών ετών.

    Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του The Loadstar κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με μια δυνητική εισβολή ειδών, και δη εντόμων, σε χώρες ανά τον κόσμο στις οποίες δεν είναι γηγενή. Η ναυτιλία ήδη συνιστά ύποπτο-κλειδί για την εμφάνιση στις ΗΠΑ των γιγαντιαίων ασιατικών χόρνετς.

    Η ύπαρξη περισσοτέρων containers αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς αθέμιτων «επισκεπτών», σε περίπτωση που τα containers δεν καθαρίζονται προσεκτικά. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία Container Cleanliness Industry Advisory Group (CCIAG) προβλέπει στη θέσπιση πρωτοκόλλων για τον εξωτερικό και εσωτερικό καθαρισμό containers.

    Σύμφωνα με την Commission on Phytosanitary Measures, είδη εντόμων είναι δυνατόν να μεταφερθούν μέσω containers εφόσον αυτά δεν καθαριστούν σωστά. Το ίδιο ισχύει για καβούρια, σπόρους αλλά και προνύμφες. Παράλληλα, το γεγονός ότι τα containers μετακινούνται λιγότερο συχνά, λόγω της συμφόρησης, συνιστά παράγοντα που ευνοεί την εγκατάσταση οργανισμών σε αυτά.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.