Οι τελευταίες εκτιμήσεις για προσφορά και ζήτηση σιτηρών

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για προσφορά και ζήτηση σιτηρών

477
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για προσφορά και ζήτηση σιτηρών

Αναθεωρημένη προς τα επάνω κατά 7 εκατ. τόνους σε σχέση με την εκτίμηση του Ιουνίου είναι η τελευταία εκτίμηση του FAO για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών.

Συγκεκριμένα, ο FAO των Ηνωμένων Εθνών στο report του Ιουλίου σημειώνει ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα αγγίξει τους 2.792 εκατ. τόνους, αριθμός ο οποίος είναι μειωμένος κατά μόλις 0,6% σε σχέση με την παραγωγή του 2021.

Στα επιμέρους στοιχεία εκτιμάται ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα διαμορφωθεί στους 770,3 εκατ. τόνους, σηματοδοτώντας πτώση 1% σε ετήσια βάση, καθώς η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται μειωμένη λόγω της ξηρασίας που έχει πλήξει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ουσιαστικά αντισταθμίζοντας τις ευνοϊκές συνθήκες παραγωγής σε Καναδά και Αυστραλία.

Η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών θα φτάσει στους 2.797 εκατ. τόνους, αριθμός μειωμένος κατά 1,7 εκατ. τόνους συγκριτικά με τα επίπεδα του 2021/2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του FAO.

Σε 468 εκατ. τόνους θα ανέλθει το εμπόριο το 2022/2023, μια πτώση 11,4 εκατ. τόνων από τα επίπεδα του 2021/2022. Παρά τις εκτιμώμενες αυξημένες εξαγωγές καλαμποκιού από τη Βραζιλία και τις αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ, ο FAO εκτιμά ότι το εμπόριο καλαμποκιού θα υποχωρήσει κατά 3%, κυρίως λόγω της απουσίας της Ουκρανίας, αλλά και των μικρότερων συγκομιδών σε Αργεντινή και ΗΠΑ. Τέλος, το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού θα κινηθεί στους 191 εκατ. τόνους το 2022/2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.