Τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα και η θέση της Αθήνας/Πειραιά

Τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα και η θέση της Αθήνας/Πειραιά

485
Τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα και η θέση της Αθήνας/Πειραιά

Σύμφωνα με έκθεση του Xinhua και του Baltic Exchange για το 2021, η Σιγκαπούρη κατέχει την πρωτιά στη λίστα των σημαντικότερων ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου.

Και αυτό γιατί η Σιγκαπούρη αναπτύσσει συνεχώς τη ναυτιλιακή βιομηχανία της, δίνοντας βάση στην τεχνολογική πρόοδο, στα βιώσιμα καύσιμα των πλοίων, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς που επιθυμεί να σταδιοδρομήσει στον κλάδο. Ταυτόχρονα, η πολιτεία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πόλης-κράτους ως του σημαντικότερου ναυτιλιακού κέντρου, μέσω της ενίσχυσης της θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας, της λιμενικής βιομηχανίας και των έξυπνων και πράσινων τεχνολογιών στα λιμάνια.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Λονδίνο, το οποίο ακολουθείται από τη Σαγκάη. Το Λονδίνο μπορεί να βρίσκεται στις θέσεις 2 και 3 τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ποτέ να βρεθεί στην πρώτη θέση. Η βρετανική πρωτεύουσα δεν διαθέτει τη δυναμική της Σιγκαπούρης στην προσέλκυση φορτίων, αλλά ούτε και έντονη παρουσία πλοιοκτητών σε σχέση με τα λοιπά κέντρα που βρίσκονται στη δεκάδα.

Την τέταρτη θέση κατέλαβε το Χονγκ Κονγκ, στην πέμπτη βρέθηκε το Ντουμπάι, στην έκτη το Ρότερνταμ και στην έβδομη το Αμβούργο. Στην ένατη θέση βρέθηκε η Αθήνα/Πειραιάς, γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικής σημασίας λόγω της ιστορικής παρουσίας της Ελλάδας στη ναυτιλία, καθώς κατέχει το 20% του παγκόσμιου τονάζ. Παράλληλα, η ισχυρή δυναμική της Ελλάδας στη διαχείριση πλοίων υποστηρίζεται από νέες επενδύσεις και ευκαιρίες εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο report. Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ευρώπης και το τέταρτο μεγαλύτερο στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2019 και το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.