Στα 2,2 δισ. dwt ο παγκόσμιος στόλος

Στα 2,2 δισ. dwt ο παγκόσμιος στόλος

152
Στα 2,2 δισ. dwt ο παγκόσμιος στόλος

Διαχειρίσιμη συγκριτικά με τη ζήτηση φαίνεται να είναι η άνοδος της προσφοράς πλοίων το α’ εξάμηνο του έτους, με τον παγκόσμιο στόλο να αγγίζει πλέον το 1,5 δισ. GT/2,2 δισ. dwt, σύμφωνα με δεδομένα της Clarksons.

Οι παραπάνω αριθμοί μεταφράζονται σε αύξηση 1,4% της προσφοράς, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιμέρους στοιχεία για το orderbook. Συγκεκριμένα, το orderbook των tankers και των bulkers διαμορφώθηκε στο 5% και 7% αντίστοιχα, ενώ στα containerships και στα LNG carriers οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 28% και 40%. Ιδιαίτερα για τα LNGCs, οι παραγγελίες έχουν ήδη σπάσει ρεκόρ: 94 πλοία μεταφορικής ικανότητας 16 εκατ. κ.μ. και αξίας $19,7 δισ. παραγγέλθηκαν το α’ εξάμηνο. Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο που ενδέχεται να επιφέρει το κύμα αυτό παραγγελιών LNG και containerships στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των εκάστοτε ναυλαγορών.

Έντονη ήταν και η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες, σύμφωνα με την έκθεση της Clarksons. Πάνω από 71 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια το α’ εξάμηνο, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται σε $28 δισ.

Αντιθέτως, οι διαλύσεις κινήθηκαν σε νωχελικά επίπεδα και μόλις 8 εκατ. dwt «αποχαιρέτησαν» τον στόλο το α’ εξάμηνο του 2022. Είναι ο δεύτερος χαμηλότερος αριθμός διαλύσεων σε επίπεδο εξαμήνου από το 2008.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.