Επένδυση της CMA CGM σε νέα μονάδα παραγωγής βιομεθανίου

Επένδυση της CMA CGM σε νέα μονάδα παραγωγής βιομεθανίου

55
Επένδυση της CMA CGM σε νέα μονάδα παραγωγής βιομεθανίου

Ο ναυτιλιακός κολοσσός CMA CGM και η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie πρόκειται να επενδύσουν στο πρόγραμμα «Salamander», το οποίο αφορά την ανάπτυξη μιας μονάδας παραγωγής βιομεθανίου στη Χάβρη.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει, από τον περασμένο Νοέμβριο, τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου παραγωγής έως και 200.000 μετρικών τόνων ανανεώσιμου φυσικού αερίου ετησίως έως το 2028, το οποίο θα προορίζεται για χρήση στον ναυτιλιακό κλάδο. Η νέα μονάδα που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Χάβρη αναμένεται να διαθέτει παραγωγική ικανότητα 11.000 μετρικών τόνων βιομεθανίου ετησίως, αρχής γενομένης από το 2026.

Το παραγόμενο βιομεθάνιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο bio-LNG στα containerships της CMA CGM, η οποία αναμένεται να διαθέτει 77 πλοία κατανάλωσης φυσικού αερίου έως τα τέλη του 2026.

Η Christine Cabau Woehrel, εκτελεστική αντιπρόεδρος της CMA CGM, ανέφερε σχετικά με τη νέα συνεργασία: «Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών καθαρών ανθρακικών εκπομπών έως το 2050, ο όμιλος CMA CGM επιδιώκει τη δημιουργία στέρεων βιομηχανικών σχέσεων, όπως η συγκεκριμένη συνεργασία με την Engie, η οποία στοχεύει στην παραγωγή έως και 200.000 τόνων ανανεώσιμου φυσικού αερίου ετησίως έως το 2028. Το “Salamander” είναι η πρώτη βιομηχανική μονάδα που προκύπτει από την εν λόγω συνεργασία και αποτελεί ένα σημαντικό πιλοτικό έργο, το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες διαμόρφωσης ενός κλάδου παραγωγής ανανεώσιμου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους στόχους ενεργειακής μετάβασης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο RepowerEU».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.