Αυστραλία: Έτος ρεκόρ στον τομέα της ενέργειας

Αυστραλία: Έτος ρεκόρ στον τομέα της ενέργειας

48
Αυστραλία: Έτος ρεκόρ στον τομέα της ενέργειας

Η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία συνιστά σημαντική ευκαιρία κερδοφορίας για πληθώρα εταιρειών και αύξησης των εσόδων πολλών κρατών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Αυστραλία εκτιμά ότι θα καταγράψει έσοδα ρεκόρ την περίοδο Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023 από την εξόρυξη και τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών. Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις της Αυστραλίας κάνουν λόγο για εξαγωγές συνολικού ύψους $286 δισ., λόγω των αυξημένων τιμών άνθρακα και φυσικού αερίου.

Σε πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του αρμόδιου υπουργείου της Αυστραλίας σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το outlook, οι τιμές των ενεργειακών αγαθών θα παραμείνουν ισχυρές για περισσότερο από ό,τι ήταν αναμενόμενο, καθώς οι χώρες της Δύσης αναζητούν εναλλακτικές έναντι των ρωσικών προμηθειών».

Η αξία των εξαγωγών LNG της Αυστραλίας αναμένεται να καταγράψει άνοδο 19% και να διαμορφωθεί στα περίπου $57,6 δισ., παρά το γεγονός ότι ο όγκος του εξαγόμενου LNG αναμένεται να μειωθεί κατά 3%. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές θερμικού άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%, στα $30,2 δισ. περίπου, ενώ εκείνες του μεταλλουργικού άνθρακα εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 3%, στα $41,2 δισ.

Αντιθέτως, η αξία των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας αναμένεται να μειωθεί κατά 12% και να διαμορφωθεί στα $80 δισ. περίπου, με τη μέση τιμή ανά τόνο να διαμορφώνεται στα $99.

Φωτό: Ellen Smith/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.