Οι δυνατότητες υπεράκτιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε πρώτο πλάνο

Οι δυνατότητες υπεράκτιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε πρώτο πλάνο

83
Οι δυνατότητες υπεράκτιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε πρώτο πλάνο

Η εταιρεία κατασκευής υπεράκτιων έργων Subsea 7 υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με την ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογιών παραγωγής υδρογόνου OneSea Energy, προκειμένου να συνεργαστούν στον τομέα της υπεράκτιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα συμμετάσχουν από κοινού σε αναπτυξιακές μελέτες και θα συνεχίσουν να αναζητούν και να αξιολογούν κατάλληλες ιδέες και τεχνολογίες, με στόχο να καταστεί δυνατή και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας για την υπεράκτια παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η OneSea έχει ήδη αναπτύξει τρία αρχικά σχέδια για την υπεράκτια παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε πλωτές δομές, με τις ονομασίες OSE50, OSE400 και OSE1000. Το OSE50 διαθέτει χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 50 MW και είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε ρηχά νερά, κοντά σε τερματικούς σταθμούς LNG και βιομηχανικά συγκροτήματα, έχοντας πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η παλιρροϊκή, η ηλιακή και η αιολική. Με χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 400 MW, το OSE400 θεωρείται καταλληλότερο για βαθιά νερά και σκληρά περιβάλλοντα, παρέχοντας τη δυνατότητα αποθήκευσης και εκφόρτωσης του υδρογόνου σε αέρια και υγρή μορφή. Τέλος, η μονάδα OSE1000, με χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 1.000 MW, είναι σχεδιασμένη για απομακρυσμένη λειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά για την παραγωγή και την εξαγωγή πράσινου υδρογόνου.

Σύμφωνα με την OneSea, χάρη στον ειδικό σχεδιασμό των νέων μονάδων, η εγκατάστασή τους θα γίνεται γρήγορα, με ελάχιστο αντίκτυπο στις υπάρχουσες μονάδες υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας.

Φωτό: OneSea

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.