Η κατανάλωση ενέργειας άνω των προ-πανδημικών επιπέδων

Η κατανάλωση ενέργειας άνω των προ-πανδημικών επιπέδων

47
Η κατανάλωση ενέργειας άνω των προ-πανδημικών επιπέδων

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2021, με επίκεντρο την άνοδο κατανάλωσης άνθρακα, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρήματα της BP, η κατανάλωση ενέργειας κατέγραψε άνοδο 5,8% το 2021.

Ειδικότερα, η άνοδος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση άνθρακα, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε κατά 6% το προηγούμενο έτος, στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2014. Το 70% της αύξησης της ζήτησης προήλθε από την Κίνα και την Ινδία.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 5,3% το 2021, ξεπερνώντας τα 4 τρισ. κ.μ. για πρώτη φορά στην ιστορία. Όμως, η προσφορά LNG αυξήθηκε κατά 5,6% (26 δισ. κ.μ.), δηλαδή με τους χαμηλότερους ρυθμούς από το 2015 (εκτός του 2020).

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 15% (συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, αλλά χωρίς την υδροηλεκτρική).

Τέλος, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 96,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα κατά μέσο όρο το 2021, μειωμένη κατά 3,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα έναντι του 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.