Πολεμικό Ναυτικό: Το πρόγραμμα φρεγατών FDI σε τροχιά υλοποίησης

    63
    Πολεμικό Ναυτικό: Το πρόγραμμα φρεγατών FDI σε τροχιά υλοποίησης

    Συμβάσεις και συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών FDI του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπεγράφησαν σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, παρουσία του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ ανάμεσα στη Naval Group και τους βιομηχανικούς εταίρους της στην Ελλάδα, σε εκδήλωση στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

    Οι συμβάσεις και οι συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Πέρα από το πρόγραμμα των φρεγατών, επιδίωξη της Naval Group είναι η οικοδόμηση ισχυρών και μακροπρόθεσμων συνεργασιών για την υποστήριξη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Σήμερα, υπογράφηκαν τέσσερις συμβάσεις. Αναλυτικότερα, υπεγράφη μια με την EMMIS για την προμήθεια ηλεκτρικών μετασχηματιστών, μια με τη MEVACO για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, μια με τη STELMA για εργασίες βαφής και μια με τη VIKING HELLAS για την προμήθεια φουσκωτών σκαφών σταθερής γάστρας.

    Επίσης, η Naval Group προχώρησε σε συμφωνίες για αποκλειστικές συνομιλίες με τις εταιρείες AKMON, INTRACOM, MILTECH, PRISMA και SCYTALYS, πάντοτε στο πλαίσιο του προγράμματος ναυπήγησης φρεγατών FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Ο Alain Guillou, Executive Vice-President Development της Naval Group ανέφερε ότι «γιορτάζουμε ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική μας συνεργασία με την Ελλάδα». Δήλωσε, δε, «σίγουρος ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας μας με τους εταίρους μας στην ελληνική βιομηχανία».

    «Δεσμευόμαστε», πρόσθεσε, «να υποστηρίξουμε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την επίτευξη ναυτικής υπεροχής στη περιοχή, αλλά και την ικανότητα της ελληνικής βιομηχανίας να προετοιμάσει ενεργά το μέλλον του ναυτικού πολέμου».

    Από την πλευρά του, ο David Quancard, Executive Vice-President Operation and Performance της Naval Group υπογράμμισε ότι «στη Naval Group, είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης αποτελεί βασικό και στρατηγικό μοχλό για την επίτευξη των πολύπλοκων προγραμμάτων που υλοποιούμε».

    Επισήμανε, δε, ότι «είμαστε υπερήφανοι που υπογράφουμε σήμερα συμβόλαια και συνεργασίες με τους Έλληνες εταίρους μας. Καθώς η προμήθεια των φρεγατών είναι σε καλό δρόμο, γνωρίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι το πρώτο από τα πολλά για τα οποία θα εργαστούμε μαζί».

    «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω να υλοποιούνται τα πρώτα συμβόλαια μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων κατασκευαστών μετά την απόκτηση από την Ελλάδα των φρεγατών FDI της Naval Group, οπλισμένων με πυραύλους της MBDA» υπογράμμισε ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ.

    «Αυτές οι συμβάσεις», συμπλήρωσε, «δίνουν μορφή στο όραμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που συμμερίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, για μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Αυτό το σημαντικό βήμα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις εταιρείες των χωρών μας και για τα Ναυτικά μας».

    Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Naval Group, πέρα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φρεγατών, όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες θα ενσωματωθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

    Η μακροχρόνια παρουσία της στην Ελλάδα επέτρεψε στη Naval Group να εντοπίσει πολλές εταιρείες υψηλής ειδίκευσης και καινοτομίας και να αναπτύξει μαζί τους ισχυρές σχέσεις. Έως σήμερα, έχουν ξεκινήσει περισσότερα από 80 έργα και ο όμιλος Naval έχει αρχίσει να συνεργάζεται με περισσότερες από 50 προεπιλεγμένες ελληνικές εταιρείες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.