Άνοδος της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος μεσοπρόθεσμα

Άνοδος της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος μεσοπρόθεσμα

47
Άνοδος της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος μεσοπρόθεσμα

H παγκόσμια παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη, βάζοντας τέλος σε μια στασιμότητα που είχε επέλθει λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του εμπορεύματος, η οποία μάλιστα άγγιξε και χαμηλά δεκαετίας το 2015 ($55/τόνο).

Τα παραπάνω σημειώνει σε νέα της έκθεση η Fitch Solutions, η οποία αναφέρει ότι οδηγοί της αύξησης της παραγωγής θα είναι η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Κίνα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η ετήσια αύξηση της παραγωγής της Βραζιλίας θα είναι 2,6% μεταξύ 2022 και 2026 και θα διαμορφωθεί στους 64 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, η παραγωγή της Αυστραλίας θα αυξάνεται κάθε έτος κατά μέσο όρο κατά 0,4% για το ίδιο διάστημα (+19,3 εκατ. τόνους). Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος το 2026 θα αυξηθεί κατά 361,7 εκατ. τόνους συγκριτικά με τα επίπεδα του 2022. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί στα εκτιμώμενα επίπεδα παραγωγής των Ρωσίας, Ινδίας και Νότιας Αφρικής αθροιστικά φέτος.

Στη Βραζιλία, η Vale έχει φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης, ενώ στην Αυστραλία BHP, Rio Tinto και Fortescue θα επανεπενδύσουν τα κέρδη τους στην αύξηση της παραγωγής. Στην ηπειρωτική Κίνα αναμένεται επίσης αύξηση της παραγωγής iron ore, προκειμένου να επιτευχθεί αυτάρκεια και να μειωθούν οι εισαγωγές από την Αυστραλία. Τέλος, η Fitch Solutions αναφέρει ότι η Κίνα θα ρίξει μεγάλο βάρος και σε επενδύσεις σε ορυχεία του εξωτερικού, όπως στο Simandou στη Γουινέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.