Επενδυτικοί παράδεισοι: Βιετνάμ εναντίον Κίνας

Επενδυτικοί παράδεισοι: Βιετνάμ εναντίον Κίνας

70
Επενδυτικοί παράδεισοι: Βιετνάμ εναντίον Κίνας

Το Βιετνάμ αναδύεται ως ολοένα θελκτικότερος επενδυτικός προορισμός για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εν μέσω προκλήσεων που ταλανίζουν τις κινεζικές εφοδιαστικές αλυσίδες επί σειρά μηνών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του The Loadstar, τον Ιούνιο του 2022 η Apple αποφάσισε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της iPads στο Βιετνάμ, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής της στα lockdown της Κίνας, έναντι λοιπών ανταγωνιστών της.

Δύο από τους ανταγωνιστές της, η Samsung και η LG, ήδη διαθέτουν ισχυρό βιομηχανικό αποτύπωμα στο Βιετνάμ και έχουν εντείνει τις επενδύσεις τους στην ασιατική χώρα. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι το Βιετνάμ καθίσταται περιοχή-κλειδί για τους κατασκευαστές. Στο πλαίσιο αυτό, πολυεθνικές μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Βιετνάμ, ειδικά εκείνη των smartphones.

Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει ευνοήσει την τοπική οικονομία. Η αύξηση του εμπορίου του Βιετνάμ είναι σημαντική, με τις εξαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου να καταγράφουν άνοδο 16,7% σε όρους αξίας και να διαμορφώνονται στα $153,3 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, το Βιετνάμ αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, όπως υψηλά κόστη μεταφοράς, αυξημένες τιμές καυσίμων, αυξημένα λιμενικά τέλη, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, πληθωρισμός αλλά και συμφόρηση. Ωστόσο, η χώρα έχει αρχίσει να εστιάζει στην ανάπτυξη των υποδομών των εφοδιαστικών αλυσίδων και οι εκτιμήσεις για το μέλλον φαντάζουν αισιόδοξες, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Φωτό: Peter Nguyen/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.