Άνοδος των λειτουργικών εξόδων των πλοίων μεσοπρόθεσμα

Άνοδος των λειτουργικών εξόδων των πλοίων μεσοπρόθεσμα

268
Άνοδος των λειτουργικών εξόδων των πλοίων μεσοπρόθεσμα

Οι απολαβές των ναυτικών αναμένεται να αυξηθούν, με δεδομένη την ανισορροπία προσφοράς/ζήτησης αξιωματικών στα πλοία του παγκόσμιου στόλου, εκτιμά με νέο report η Drewry. Η σταθερή αύξηση του στόλου θα οδηγήσει σε έλλειμμα αξιωματικών που θα στελεχώσουν τα πλοία έως το 2027, σημειώνει η Drewry.

Επί του παρόντος, το έλλειμμα αξιωματικών εκτιμάται στο 5%, αριθμός ο οποίος είναι διαχειρίσιμος, ωστόσο ο κίνδυνος να διογκωθεί το πρόβλημα παραμένει μεγάλος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Με ορίζοντα το 2027, η Drewry αναφέρει ότι το χάσμα προσφοράς και ζήτησης αξιωματικών θα ανέλθει στο 8% επί του παγκόσμιου pool αξιωματικών. Tην ίδια ώρα, και ο ρυθμός προσφοράς κατώτερων πληρωμάτων επιβραδύνεται, ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελεί καίριο πλήγμα για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

«Η εκπαίδευση και η διατήρηση ποιοτικών αξιωματικών με εμπειρία σε σύγχρονα πλοία πιθανώς να είναι το πρώτο σημείο πίεσης στην περιορισμένη προσφορά», τονίζει ο Rhett Harris, Head of Manning Research της Drewry, και συνεχίζει: «Οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια καριέρα στη θάλασσα αποτελεί ελκυστική επιλογή για φιλόδοξους και καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους».

Οι παγκόσμιες τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν άνω του 7% φέτος, πριν υποχωρήσουν στο 3% για την υπό εξέταση περίοδο προς το 2027. Υπό το πρίσμα αυτό, οι απολαβές των ναυτικών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2,5% κάθε έτος κατά μέσο όρο από το 1,5% φέτος. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Drewry, θα καταγραφεί μεγάλη μεταβλητότητα αναλόγως του βαθμού, της εθνικότητας και του τύπου πλοίου.

«Η αύξηση των manning costs οδηγείται από τις μακροοικονομικές πληθωριστικές πιέσεις και την αυξημένη έλλειψη ναυτικών», σχολιάζει ο Rhett Harris. «Σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη ασφάλισης και αυτά των εφοδιαστικών αλυσίδων, οι πιέσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω τα λειτουργικά κόστη των πλοίων μεσοπρόθεσμα», καταλήγει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.