Η Βόρεια Θάλασσα στον «χορό» της συμφόρησης πλοίων

Η Βόρεια Θάλασσα στον «χορό» της συμφόρησης πλοίων

481
Η Βόρεια Θάλασσα στον «χορό» της συμφόρησης πλοίων

Μακρύς φαίνεται πως είναι ο δρόμος προς την κανονικότητα σε ό,τι αφορά τη συμφόρηση πλοίων και τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες διεθνώς.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα του Ινστιτούτου του Κιέλου, ειδικά για το container shipping, άνω του 12% των εμπορευμάτων είναι «κολλημένα» στα λιμάνια. Την ίδια ώρα, τα bottlenecks στις χερσαίες μεταφορές, απόρροια παραγόντων όπως οι απεργίες στη Βόρεια Ευρώπη, βραχυκυκλώνουν και τα λιμάνια. Υπό αυτό το πρίσμα, άνω του 2% της παγκόσμιας χωρητικότητας φορτίου δεν μπορεί να φορτοεκφορτωθεί από τη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Kiel Trade Indicator.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 15 μεγάλα containerships περιμένουν να εξυπηρετηθούν σε Αμβούργο και Bremerhaven. Ο Vincent Stamer, επικεφαλής του Kiel Trade Indicator, σημειώνει ότι δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη συμφόρηση containerships, και μάλιστα τέτοιου είδους ανισορροπίες δεν είναι συνήθεις στη Βόρεια Θάλασσα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.