Η αγορά κρουαζιέρας «φλερτάρει» με τα προ-πανδημικά επίπεδα

Η αγορά κρουαζιέρας «φλερτάρει» με τα προ-πανδημικά επίπεδα

72
Η αγορά κρουαζιέρας «φλερτάρει» με τα προ-πανδημικά επίπεδα

Η αγορά κρουαζιέρας ήρθε αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων την περίοδο της πανδημίας, με τα δρομολόγια να αναστέλλονται επί σειρά μηνών και τη δραστηριότητα να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, ο μέσος όρος των port calls ανά ημέρα ήταν ίσος με μόλις 36.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, στις 13 Ιουνίου τα port calls των κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως άγγιξαν τα 225, με τη δραστηριότητα τον Ιούνιο να βρίσκεται σε κατά μόλις 9% χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο Ιουνίου του 2019.

Η σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας στην αγορά κρουαζιέρας είναι εμφανής και εντός του έτους. Ο μέσος όρος των ημερήσιων cruise port calls τον Ιούνιο του 2022 είναι ίσος με 217, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τον Ιανουάριο του 2022 ήταν ίσος με 117.

Πάντως, ο ρυθμός ανάκαμψης της δραστηριότητας δεν είναι καθολικός για κάθε περιοχή. Στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική/Καραϊβική, η δραστηριότητα είναι σε μόλις 8% χαμηλότερα επίπεδα έναντι του 2019, ενώ στην Αυστραλία/Ασία σε 74% χαμηλότερα επίπεδα.

Φωτό: Samson Bush/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.