Επιστροφή στον άνθρακα για τη Γερμανία;

Επιστροφή στον άνθρακα για τη Γερμανία;

92
Επιστροφή στον άνθρακα για τη Γερμανία;

Η Γερμανία πρέπει να περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και να θέσει ως προτεραιότητα την αποθήκευση προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση της τροφοδοσίας από τη Ρωσία και ενόψει του χειμώνα, ανέφερε πρόσφατα με ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Το Deutsche Welle παράλληλα σημειώνει ότι, σε μια κίνηση που αντιτίθεται στις αρχές που πρεσβεύει το Κόμμα των Πρασίνων, ο Habeck πρότεινε την αύξηση της χρήσης άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα. Στο μεταξύ, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 για τεχνικούς λόγους.

Ο Robert Habeck πρότεινε επίσης τον περιορισμό της εγχώριας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας έως ένα συγκεκριμένο όριο, όπως επίσης και τη σύσταση ενός διαγωνιστικού μοντέλου, προκειμένου οι βιομηχανίες να έχουν τα κατάλληλα κίνητρα το καλοκαίρι να μειώσουν τη χρήση αερίου. Η όποια εξοικονόμηση αερίου επιτευχθεί θα χρησιμοποιηθεί προς αποθήκευση.

H κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία έχει θέσει ως στόχο η χώρα να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη από τον άνθρακα έως το 2030, αλλά οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γεωπολιτικά και ενεργειακά ίσως αλλάξουν τα δεδομένα. Το Βερολίνο έχει δεχτεί δριμεία κριτική, κυρίως από τις ΗΠΑ, για το γεγονός ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φθηνή ενέργεια της Ρωσίας, με την Ουάσιγκτον να κάνει λόγο για κινδύνους ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.