Στα ύψη η συμφόρηση των containerships

Στα ύψη η συμφόρηση των containerships

128
Στα ύψη η συμφόρηση των containerships

Παρά τις βελτιώσεις στη συμφόρηση στο λιμάνι της Σαγκάης, το κορυφαίο λιμάνι διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου, οι προκλήσεις για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, και δη τις θαλάσσιες, επιμένουν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, η συμφόρηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του κόσμου βρίσκεται στα ύψη, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την προσφορά.

Ειδικότερα, βάσει δεδομένων για τις 16 Ιουνίου, το 36,3% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του στόλου containerships βρισκόταν σε διεθνείς λιμένες. Τα εν λόγω επίπεδα είναι υψηλότερα έναντι του μέσου όρου του 2021, που ήταν ίσος με 34,9%.

Ωστόσο, η υψηλή συμφόρηση containerships δεν είναι αποκλειστικά σημάδι των καιρών. Άλλωστε, σύμφωνα με την Clarksons, η συμφόρηση ήταν υψηλή και στα προ-πανδημικά έτη: την περίοδο 2016 έως 2019, κατά μέσο όρο το 31,5% των containerships, σε όρους μεταφορικής ικανότητας, βρίσκονταν αγκυροβολημένα σε λιμένες.

Φωτό: Peter Leong/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.