Πλοία διπλού καυσίμου: Ανοδικό τέμπο στη ζήτηση

Πλοία διπλού καυσίμου: Ανοδικό τέμπο στη ζήτηση

221
Πλοία διπλού καυσίμου: Ανοδικό τέμπο στη ζήτηση

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ναυτιλιακών εταιρειών στρέφεται στη ναυπήγηση πλοίων κατανάλωσης διπλού καυσίμου, απόρροια μεταξύ άλλων των εξαιρετικά υψηλών τιμών που καταγράφει το VLSFO, οι οποίες περιορίζουν την κερδοφορία των πλοίων που καταναλώνουν συμβατικά καύσιμα και δεν είναι εξοπλισμένα με scrubbers.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BusinessKorea, τα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας έχουν εξασφαλίσει παραγγελίες για 154 πλοία, εκ των οποίων τα 68 θα έχουν τη δυνατότητα κατανάλωσης LNG ή μεθανόλης ‒ πιο συγκεκριμένα, τα 30 από τα 111 που θα ναυπηγήσει η KSOE (Korea Shipbuilding & Offshore Engineering), όλα τα πλοία που θα ναυπηγήσει η DSME (Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering) και τα 14 από τα 19 που θα ναυπηγήσει η Samsung Heavy Industries.

Επιπλέον, από εκείνα που θα καταναλώνουν συμβατικά καύσιμα, η πλειονότητα αναμένεται να είναι εξοπλισμένα με scrubber ή να μπορούν να μετασκευαστούν ώστε να καταναλώνουν LNG, αμμωνία ή υδρογόνο ως καύσιμο μελλοντικά.

Παράλληλα, το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα πλοία κατανάλωσης διπλού καυσίμου επί του συνόλου του στόλου αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία έτη: από το 2,2% στο 3,9% από το 2017 έως το 2021, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 5% εντός του 2022.

Φωτό: Solvita Vita/ Pixels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.