Η πρώτη παγκοσμίως σειρά ταχύπλοων ηλεκτρικών σκαφών με υδροπτέρυγες

Η πρώτη παγκοσμίως σειρά ταχύπλοων ηλεκτρικών σκαφών με υδροπτέρυγες

424
Η πρώτη παγκοσμίως σειρά ταχύπλοων ηλεκτρικών σκαφών με υδροπτέρυγες

Η βρετανική Artemis Technologies, μια εταιρεία-spin off της ομάδας ιστιοπλοΐας Αrtemis Racing America’s Cup, λάνσαρε στην αγορά την πρώτη εμπορικά βιώσιμη σειρά 100% ηλεκτρικών ταχύπλοων σκαφών εργασίας με υδροπτερύγια.

Τα εν λόγω σκάφη, τα οποία αναπτύχθηκαν και κατασκευάζονται στο Μπέλφαστ, αποτελούν, σύμφωνα με την εταιρεία, τα φιλικότερα προς το περιβάλλον σκάφη εργασίας στον κόσμο, για την ανάπτυξη των οποίων επενδύθηκαν περίπου 12 εκατ. λίρες. Με μέγιστη ταχύτητα πλεύσης 34 κόμβους και αυτονομία 60 ναυτικών μιλίων σε ταχύτητα 25 κόμβων, τα εν λόγω σκάφη προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 90% σε σύγκριση με τα συμβατικά σκάφη εργασίας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Διαθέτοντας το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης Artemis eFoiler, τα σκάφη μπορούν να «πετούν» αθόρυβα πάνω από το νερό, εξασφαλίζοντας μια άνετη εμπειρία για τους επιβάτες ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και παράγοντας παράλληλα ελάχιστο κυματισμό, καθιστώντας τα έτσι ιδανική λύση για χρήση σε παραδοσιακά πολυσύχναστες πλωτές οδούς.

Η σειρά των ηλεκτρικών σκαφών της Artemis Technologies περιλαμβάνει ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων μήκους 11,5 μ., ένα σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων μήκους 12 μ. και χωρητικότητας 12 επιβατών, ενώ η εταιρεία αναπτύσσει αυτή την περίοδο και ένα ακόμα σκάφος μεταφοράς πληρωμάτων μήκους 24 μ.

Φωτό: Artemis Technologies

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.