Paris MoU: Πώς διαμορφώθηκαν οι λίστες για το 2021

Paris MoU: Πώς διαμορφώθηκαν οι λίστες για το 2021

182
Paris MoU: Πώς διαμορφώθηκαν οι λίστες για το 2021

Η Επιτροπή του Paris MoU ενέκρινε κατά την 55η συνεδρίαση τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων σε πλοία και υιοθέτησε την επικαιροποιημένη Λευκή, Γκρι και Μαύρη Λίστα για το 2021, αναφορικά με τις επιδόσεις των σημαιών κρατών (flag states), καθώς και των αναγνωρισμένων διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών.

Οι λίστες περιλαμβάνουν τις σημαίες των κρατών ανάλογα με το επίπεδο της ποιότητάς τους μετά τις επιθεωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η κατάταξη των flag states στην κάθε λίστα βασίζεται στον αριθμό των επιθεωρήσεων και των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα διάστημα τριών ετών (2019-2021).

Για το 2021 68 νηολόγια συγκαταλέγονται στις επικαιροποιημένες λίστες του Paris MoU: 40 στη Λευκή, 21 στην Γκρι και 7 στη Μαύρη. Το 2020 η λίστα περιελάβανε 70 flag states, εκ των οποίων 39 στη Λευκή Λίστα, 22 στην Γκρι και 9 στη Μαύρη.

Η Λευκή Λίστα του Paris MoU περιλαμβάνει σημαίες κρατών με συνεχώς μειωμένο ρυθμό κράτησης. Στην επικαιροποιημένη Λευκή λίστα εντάσσονται μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Κύπρος, ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Λιβερία, οι Μπαχάμες, το Ιsle of Man (UK), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, η Κίνα, η Μάλτα, η Ιαπωνία, η Κροατία, η Τουρκία κ.ά. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην 6η θέση, συγκριτικά με την 7η θέση στην οποία βρισκόταν πέρσι.

Η Γκρι Λίστα του Paris MoU περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις σημαίες του Παλάου, της Ουκρανίας, της Ελβετίας, του Μπελίζ, του Καζακστάν, της Ταϊλάνδης, της Τανζανίας, της Νότιας Κορέας, του Ιράν, του Μαρόκου, της Ινδίας, του Βανουάτου κ.ά.

Η Μαύρη Λίστα περιέχει 7 σημαίες των εξής κρατών: Αίγυπτος, Αλγερία, Κομόρες, Αλβανία, Μολδαβία, Τόγκο και Καμερούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.