Ουκρανικά σιτηρά: Ασφαλές πέρασμα των πλοίων εγγυάται η Ρωσία

Ουκρανικά σιτηρά: Ασφαλές πέρασμα των πλοίων εγγυάται η Ρωσία

256
Ουκρανικά σιτηρά: Ασφαλές πέρασμα των πλοίων εγγυάται η Ρωσία

Ένας σημαντικός όγκος ουκρανικών σιτηρών παραμένει αποκλεισμένος εντός της χώρας, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών στη μεταφορά του ως απόρροια της ρωσικής εισβολής. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για επισιτιστική κρίση διεθνούς κλίμακας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά να αποπλεύσουν με ασφάλεια από λιμένες στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, η δημιουργία ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων για τη ναυσιπλοΐα δεν είναι στις υποχρεώσεις της Ρωσίας.

Ένας σημαντικός κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα είναι η ύπαρξη ναρκών. Για την απομάκρυνσή τους αναμένεται να χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνεπώς δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση για την άμεση συνέχιση των εξαγωγών. Όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας διαδρόμων γύρω από τις νάρκες, καθώς η θέση τους είναι γνώστη, λύση πιο άμεσα υλοποιήσιμη.

Σε σχετική συζήτηση στην Άγκυρα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Λαβρόφ και Καβούσογλου, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα της Ουκρανίας να απομακρύνει τις νάρκες από τους λιμένες της προκειμένου να μπορέσουν εμπορικά πλοία να πλησιάσουν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.