Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

43
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 2,5% το 2023 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

«Οι αυξήσεις των παγκόσμιων τιμών, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι πιο σφιχτές νομισματικές συνθήκες θα εξουδετερωθούν εν μέρει από τις δαπάνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και εταιρείες και την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων», αναφέρει η έκθεση.

Για τον πληθωρισμό, όπως υπολογίζεται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 8,8% σε μέσα επίπεδα για να υποχωρήσει στο 3,4% το 2023. «Αν και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς έχουν αυξηθεί, η υπάρχουσα διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα θα μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές», σημειώνει.

Για την ανεργία προβλέπεται σημαντική μείωση φέτος στο 12,4% από 14,7% πέρυσι, ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα (12,6%) καθώς η άνοδος της απασχόλησης αναμένεται να ανακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλότερης αβεβαιότητας των εργοδοτών, των δυσκολιών για προσλήψεις εργαζομένων με τις ζητούμενες δεξιότητες και των αυξήσεων των μισθών.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και θα στηρίξει, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων κόκκινων δανείων που έχουν μείνει στις τράπεζες, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα.

«Τα ενισχυμένα από τις αυξημένες τιμές έσοδα και η ανάκαμψη θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επαναφέρει τον προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Με τη χρήση των μη προγραμματισμένων εσόδων και αποταμιεύσεων για την επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα και τη διασφάλιση ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι προσωρινά και στοχευμένα στα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών παρά για την επιδότηση των τιμών, θα βελτιωνόταν περαιτέρω η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», σημειώνει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των μέτρων στήριξης από τη μία πλευρά και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας από την άλλη.

Σημειώνει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «θα διατηρούσε τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας για την κάλυψη ενδεχόμενων υποχρεώσεων και τη δημιουργία δημοσιονομικών μαξιλαριών και θα στήριζε τις προσπάθειες για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας».

Ο Οργανισμός τάσσεται, επίσης, υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσα από διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και όχι με κυβερνητική απόφαση. «Αναπτύσσοντας το σύστημα καθορισμού των μισθών με τρόπο, ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να διαπραγματεύονται ευρείες συμφωνίες για τους όρους εργασίας που αντανακλούν την παραγωγικότητα και τις συνθήκες στην αγορά, παρά να υπάρχουν διοικητικές προσαρμογές στον κατώτατο μισθό, θα βελτίωνε την επίδοση της αγοράς εργασίας», αναφέρει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.