Ινδία και οι δύο πλευρές της αγοράς πετρελαίου

Ινδία και οι δύο πλευρές της αγοράς πετρελαίου

64
Ινδία και οι δύο πλευρές της αγοράς πετρελαίου

Σε διαφορετικές κατευθύνσεις κινούνται τα διυλιστήρια της Ινδίας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία. Από τη μία πλευρά, τα ιδιωτικά διυλιστήρια της Ινδίας απολαμβάνουν το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και τα κέρδη που τους αποφέρει. Από την άλλη, τα κρατικά ινδικά διυλιστήρια δέχονται ισχυρή πίεση από τις υψηλές τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τα πλαφόν που θέτει το Νέο Δελχί στις τιμές καυσίμων.

Ειδικότερα, τα ιδιωτικά διυλιστήρια έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Αξιοποιούν το ρωσικό πετρέλαιο για εξαγωγές πετρελαιοειδών αντί να το διαθέτουν στην εγχώρια αγορά, γεγονός που τους έχει επιτρέψει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Αντιθέτως, τα κρατικά διυλιστήρια είναι δεσμευμένα σε ετήσια συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου. Λόγω αυτού, έρχονται αντιμέτωπα με ζημία, καθώς οι αυξημένες τιμές αργού σε συνάρτηση με τα πλαφόν της ινδικής κυβέρνησης στις τιμές καυσίμων εξαντλούν τα περιθώρια κέρδους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.