Η «γκρίζα γραμμή» των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων

Η «γκρίζα γραμμή» των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων

96
Η «γκρίζα γραμμή» των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων

Σε διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) και η Ρωσία, καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ανησυχεί τις διεθνείς δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η ανώτερη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Rebeca Grynspan, είχε «εποικοδομητικές συζητήσεις» στη Μόσχα με τον Ρώσο First Deputy Prime Minister, Andrei Belousov, με επίκεντρο τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές.

Η ανώτερη αξιωματούχος, κατόπιν, μετέβη στην Ουάσιγκτον για τη διεξαγωγή αντίστοιχων συζητήσεων με τις ΗΠΑ. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την ομαλή εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικούς λιμένες σε συντονισμό με την Τουρκία.

Η επανεκκίνηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας στη Μαύρη Θάλασσα δύναται να προσφέρει υποστήριξη σε πληθώρα οικονομιών παγκοσμίως που έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων και των διεθνών ανησυχιών περί εκτύλιξης μιας δίχως συνόρων επισιτιστικής κρίσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.