Χωρίς φρένο η αύξηση στα ναυτιλιακά καύσιμα  

Χωρίς φρένο η αύξηση στα ναυτιλιακά καύσιμα  

96
Χωρίς φρένο η αύξηση στα ναυτιλιακά καύσιμα  

Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα και οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων, ως απόρροια της εκτόξευσης των τιμών πετρελαίου λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση δεδομένα της Signal Ocean, στη Σιγκαπούρη η τιμή του VLSFO άγγιξε τα $1.159/τόνο τη Δευτέρα 30 Μαΐου, όταν η τιμή του HSFO έφτασε τα $619/τόνο. Συνεπώς το spread άγγιξε τα $540/τόνο. Στη Φουτζάιρα, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν $1.039/τόνο και $733/τόνο και η διαφορά τιμής μεταξύ καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και HSFO κυμάνθηκε στα $306/τόνο.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η τάση αυτή ανόδου των τιμών ναυτιλιακών καυσίμων θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι πρόσφατα η ΕΕ ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα αναζητήσει νέες πηγές τροφοδοσίας πετρελαίου, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νιγηρία και άλλες χώρες να αναδύονται ως πιθανοί εξαγωγείς. Την ίδια ώρα φαντάζει πιθανό το σενάριο η ΕΕ να μειώσει τις εξαγωγές της κυρίως προς την Ασία, προκειμένου να χρησιμοποιήσει η ίδια το εγχώρια παραγόμενο πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.