Κινεζικές κινήσεις στη σκακιέρα του Ειρηνικού

Κινεζικές κινήσεις στη σκακιέρα του Ειρηνικού

79
Κινεζικές κινήσεις στη σκακιέρα του Ειρηνικού

Σε αύξηση της επιρροής της στον Ειρηνικό Ωκεανό προσβλέπει η Κίνα, μέσω νέας συμφωνίας για το εμπόριο και την ασφάλεια με 10 νησιωτικά κράτη.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που ήλθαν σε γνώση του AFP την προηγούμενη εβδομάδα, το Πεκίνο πρότεινε σε δέκα νησιωτικές χώρες του νότιου Ειρηνικού εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας, την προοπτική συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης στην γιγάντια κινεζική αγορά του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα αναλάβει την εκπαίδευση των δυνάμεων της αστυνομίας, την οργάνωση της κυβερνοσφάλειας, θα αναπτύξει στενή συνεργασία σε ευαίσθητους τομείς όπως η θαλάσσια χαρτογράφηση και θα εξασφαλίσει ευρεία πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Ωστόσο στη συμφωνία έχει αντιταχθεί τουλάχιστον μία χώρα, οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά τη συνάντηση – στην οποία πήραν μέρος τα νησιά Σαμόα, Τόνγκα, Κιριμπάτι, η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Βανουάτου, τα Νησιά του Σολομώντα, το Νίουε – ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι οι χώρες συμφώνησαν σε πέντε τομείς συνεργασίας, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω συνομιλίες για να υπάρξει ομοφωνία.

Οι πέντε τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία covid και νέα κέντρα γεωργίας και αντιμετώπισης καταστροφών, αλλά όχι την ασφάλεια.

«Η Κίνα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο για τις δικές μας θέσεις και προτάσεις και τις προτάσεις συνεργασίας με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και προχωρώντας θα έχουμε συνεχείς και σε βάθος συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να διαμορφωθεί ομοφωνία», επεσήμανε ο Ουάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Κινέζος υπουργός δήλωσε ότι κάποιες χώρες αμφισβήτησαν τα κίνητρα της Κίνας για την ενεργή εμπλοκή της στην περιοχή του Ειρηνικού, όμως τόνισε ότι το Πεκίνο στηρίζει και την ανάπτυξη των χωρών στην Αφρική, την Ασία και την Καραϊβική.

«Μην ανησυχείτε πολύ και μην έχετε άγχος, διότι η κοινή ανάπτυξη και ευημερία της Κίνας και όλων των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών θα σημάνει απλώς μεγαλύτερη αρμονία, μεγαλύτερη δικαιοσύνη και μεγαλύτερη πρόοδο για όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρεσβευτής στα Φίτζι, ο Τσιάν Μπο, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συζητήσουν το προσχέδιο της συμφωνίας και το πενταετές σχέδιο «μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Υπήρχε γενικώς στήριξη από τις 10 χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις, αλλά φυσικά υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για συγκεκριμένα ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός των Φίτζι, ο Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, δήλωσε ότι οι χώρες του Ειρηνικού θέτουν ως προτεραιότητα την ομοφωνία.

 

Αυστραλία και ΗΠΑ αντιδρούν

Η πρόταση αυτή για στενή συνεργασία με το Πεκίνο γίνεται την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται προκειμένου να αυξήσουν την επιρροή τους στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του νότιου Ειρηνικού.

Η υπογραφή τον Απρίλιο μιας συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Κίνας και των νησιών του Σολομώντα προκάλεσε σοκ στην Αυστραλία, η οποία τη θεώρησε έναν τρόπο για το Πεκίνο να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Ειρηνικού.

Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει αναγάγει τα νησιά του Ειρηνικού σε προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διπλωματικές πιέσεις του Πεκίνου. Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Πένι Γουόνγκ, πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό στη Σούβα από όπου τόνισε ότι η Καμπέρα θα αλλάξει περιβαλλοντική πολιτική, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα παροχής βίζας στους κατοίκους τους ώστε να μπορούν να μεταναστεύουν στην Αυστραλία.

«Τα νησιά του Σολομώντα αποτελούν εξαίρεση», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Χερ καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας ο οποίος ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τα νησιά του Ειρηνικού.

Η περιοχή θα διστάσει «να βρεθεί μπλεγμένη σε έναν γεωστρατηγικό ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του αρχιπελάγους Παλάου Σουρέιντζελ Γουίπς Τζούνιορ δήλωσε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι οι κινεζικές προτάσεις «θα πρέπει να ανησυχούν» την περιοχή.

Πολλές δυτικές χώρες δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους για τις κινήσεις του Πεκίνου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τις χώρες του Ειρηνικού «για τις αδιαφανείς και αόριστες συμφωνίες» με την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.